Őrizet, letartóztatás

Fontos tudnia, hogy a Védő enyhébb, a személyi szabadságot érintő (távoltartás, a bűnügyi felügyelet, másnéven házi őrizet, lakhelyelhagyási tilalom) bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelésére tehet indítványt.

Amennyiben ismerősét, családtagját őrizetbe vették, ne késlekedjen!

Az őrizet legfeljebb hetvenkét óráig tarthat. Ezt követően, amennyiben letartóztatását indítványozza az ügyészség, az erről döntő bírósági ülést 72 órán belül meg kell tartani.

A védelem kötelező.

Amennyiben családtagját, ismerősét őrizetbe vették, vagy már letartóztatását elrendelték, a védelem ellátására meghatalmazást a terhelten (gyanúsított, vádlott) kívül, a terhelt törvényes képviselője vagy nagykorú hozzátartozója, külföldi állampolgár terhelt esetén hazája konzuli tisztviselője adhat.

A letartóztatással kapcsolatos gyakori kritikák a jogvédők részéről sajnos sokszor megalapozottak. Annak ellenére, hogy a büntetőeljárást letartóztatás esetén soron kívül kell lefolytatni, sokan hónapokat, éveket töltenek letartóztatásban.

Mit tehet a védő? Mennyiben tudja a letartóztatás idejét a lehető legrövidebbre csökkenteni? Keressen meg, hogy erre lelkiismeretesen az ügy ismeretében adhassak választ.

Meddig tarthat a letartóztatás?

A letartóztatás legfeljebb

a) egy évig tart, ha a terhelttel szemben három évnél nem súlyosabb,

b) két évig tart, ha a terhelttel szemben öt évnél nem súlyosabb,

c) három évig tart, ha a terhelttel szemben tíz évnél nem súlyosabb,

d) négy évig tart, ha a terhelttel szemben tíz évnél súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás.

Kivéve

a) ha a terhelttel szemben életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás,

b) az ügydöntő határozat kihirdetése után elrendelt vagy fenntartott letartóztatás esetén,

c) ha a másodfokú vagy a harmadfokú bíróság hatályon kívül helyező végzése elleni fellebbezés elbírálása iránti eljárás van folyamatban, vagy

d) ha hatályon kívül helyezés folytán megismételt eljárás van folyamatban.

Amennyiben a terhelt a letartóztatását megszüntették és később az újból elrendelik, annak tartamát a letartóztatás ismételt elrendelésének napjától kell számítani.

Üzenetküldés


őrizet, letartóztatás miatt keresem
idézést kaptam tanúként
idézést kaptam gyanúsítottként
vádiratot kaptam
jogi tanácsadásra jelentkezem

A *-gal jelölt mezőket kötelező kitölteni.

error: A másolás nem engedélyezett.